JAK VYUŽÍVAT TAHINI PASTU?
Tahini nepochybně všichni znáte, zejména jako nedílnou součást hummusu. Jde o mírně ředěnou sezamovou pastu vyrobenou z drcených sezamových semínek (a soli). Ne každý ale ví, jak pestré a všestranné využití může mít. Proto jsem si pro vás připravila článek, který shrnuje všechny možné způsoby, jak v kuchyni tahini použít a co dobrého s nim vykouzlit.
Jedničkou na našem trhu je určitě tohle BIO tahini od značky @Ilovehummuscz (a Ilovekimchi.cz). Svou konzistencí připomíná arašídové máslo a je zdrojem kvalitních tuků a vlákniny. Obrovskou výhodou je to, že značka I love Hummus je snadno dostupná i v supermarketech, takže nemusíte každý svůj nákup objednávat online, ale můžete si jednoduše skočit do obchodu, kdykoliv vám doma dojde.
- BRAMBOROVÝ SALÁT
Blíží se Vánoce a tak pojďme začít s receptem na zdravý bramborový salát. Každý ho miluje a každý ho dělá jinak. Tady je recept přímo na doporučení značky I love hummus. Tahini je v něm super alternativa k majonéze a salát tak nabývá úplně nových rozměrů 🙂
Uvařte si brambory, které pak jen rozmačkejte, osolte a opepřete. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a tu pak přidejte k bramborám. Tahini smíchejte s trochou hořčice a vmíchejte do připravené bramborové směsi. Další ingredience můžete přidat dle své chuti.
- DIP
Do půl mističky nalijete protřepané tahini, vmačkáte půl citronu a smícháte s malou lžičkou soli. Můžete přidat i rozdrcený česnek. Doladíte trochou pepře a dvěma lžičkami vody. Vidličkou směs pořádně vykvedláte do úplného spojení a jemné pasty .Můžete přidat vodu dle konzistence.
TIP: na Instagram Veganboxu vám hodíme i reels, jak perfektně připravit květák k dipu po izraelsku.
- TĚSTOVINY S TAHINI
Jako další pro vás mám tip na rychlou véču, když nemáte chuť vymýšlet nějaké složitosti. Není nic lehčího, než si uvařit těstoviny, zamíchat do nich tahini pastu a pak už jen přidat své oblíbené bylinky nebo koření. Můžete si k tomu dát tofu nebo fazolky a jednoduché zdravé jídlo je na stole.
- SNACKY
Málo se to ví, ale tahini je skvělým pomocníkem i při přípravě různých svačinek a nemusí být vždycky ve slaném provedení, skvěle chutná i na sladko. Můžete ho přidat do ranní kaše, ke granole nebo třeba namazat na chleba místo másla. Jestli rádi tvoříte sladké dobroty, zkuste ho při přípravě raw kuliček přidat do těsta, skvěle ho spojí a dochutí. Pokud jste zvyklí namáčet si kousky ovoce do burákového másla, zkuste tentokrát tahini, za nás dobrá změna.
- DOCHUCOVÁNÍ a ZAHUŠŤOVÁNÍ
Další super vlastnost, kterou tahini má kromě své konzistence, která ledajaký pokrm zahustí, je i chuť. Do salátů se tak tahini skvěle hodí jako dochucovadlo, můžete ho přimíchat do nějaké zálivky nebo ho jednoduše vmíchat přímo do salátu. Nebojte se s ním experimentovat i při dochucování vařených jídel, určitě vás mile překvapí. Funguje skvěle i ve smoothies na obě varianty! Skvěle zahustí, ale i dochutí. To platí i u alternativy smetany, zkuste tuhle sezamovou pastu.
A co vy, máte ho radši ke sladkému nebo slanému? Dejte nám vědět!
Doufám, že se vám tento článek líbil a až budete s tahini vymýšlet nějakou mňamku, nezapomeňte vše zdokumentovat a označit náš ig @veganboxcz, těšíme se:)