Ať už jste vegan nebo ne, tohle musíte zkusit. Jde o nejjednodušší recept, jak dosáhnout sýrového potěšení v rostlinné podobě.
Jak na VEGAN SÝR
Receptů a možností, jak ho docílit je na internetu opravdu spousty. Tohle je takové jednoduché rychlé řešení. To, jak si recepty vylepšíte záleží jenom na Vás.
V mixéru rozmixujte:
- ¼ hrnku kešu oříšků (je dobré je předem na chvilku namočit)
- ⅓ hrnku kokosového oleje, rozehřátého
- 1 ½ hrnku vody
- 1 lžička šťávy z citronu
- 1 lžička (javorového) sirupu
- 1 lžička soli
- 1 lžíce Agar zahušťovadla
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce tapiokový škrob (funguje i bramborový, kukuřičný)
Směs nalijte do hrnce a za stálého míchání povařte cca 2 minutky. Z tekuté směsi se díky agaru stane lahodná sýrová konzistence. Tu přelijte do své nádobky a nechte min. ještě hodinku ztuhnout. Směsi je poměrně dost, zkuste ochutnat ve všech podobách, kde byste dali jinak tradiční plátkový sýr. Do toustů, na chleba, na těstoviny nebo na pizzu!
těsto na PIZZU (2ks)
Důkladně smíchejte:
- 400g hladké mouky
- 40g droždí
- ¼ l vlažné vody
- špetka soli
- 3 lžíce oleje
Nechte kynout cca 45 minut. Těsto rozdělte na dva díly a rozválejte. Potřete olejem smíchaný s kečupem nebo rajčaty v konzervě. Posypte kořením na pizzu. Lžící naneste sýrová kolečka, nebo jí potřete celou, to je na vás. My jsme část obarvili paprikovým kořením, ať je barevnější. Dál na pizzu dejte vše, co máte rádi!
Pečte 10 minut na 200 stupňů. Dobrou chuť!
Jednoduchá, rychlá, sýrová a rostlinná pizza nemusí být jenom oblíbeným jídlem pro vegany. Pokud jste milovník sýrů, neváhejte zkoušet nové věci a zařazovat rostlinné jídlo do vašeho jídelníčku. (něco takovýho, kdyžtak přepsat)